Winorośle na pergole



Chciałbym posadzić przy pergoli winorośl. Jak przygotować ziemię i jaką wybrać odmianę, żeby dobrze rosła, miała ładne, zdrowe liście i smaczne, duże owoce? Sprzedawane w sklepach odmiany winorośli zachęcają do kupna zdjęciami owoców i nie wiadomo, którą wybrać.
Najsmaczniejsze i największe owoce rodzą odmiany deserowe winorośli, których pędy są intensywnie co roku przycinane. Rośliny te są dość wrażliwe na mróz i dlatego przed każdą zimą muszą być dokładnie okrywane - nie nadają się więc do sadzenia przy wysokich podporach. Do obsadzania pergoli polecane są specjalne odmiany altanowe, które są odporne na mróz (do -30°C) oraz choroby i nie wymagają silnego przycinania. Mają one ładne liście (szczególnie efektowne jesienią, gdy przebarwiają się w złoto-brązowe wzorki), ale też smaczne i dość duże owoce.
Najlepsze owoce mają: Konkord Rosyjski i Svenson Red (bordowe jagody), a najładniejsze liście: Alwood (granatowe jagody), Isabella (bordowe jagody) i Ontario (zielonożółte jagody). Odmianą najodporniejszą na mróz (do -35°C) jest Concord (granatowoczarne owoce).
Winorośl nie ma specjalnych wymagań co do gleby, jednak najlepiej rośnie w ziemi lekkiej, przepuszczalnej i łatwo się nagrzewającej, a nie lubi ciężkiej i podmokłej. Przed posadzeniem roślin warto wymieszać ziemię ogrodową z dobrze rozłożonym kompostem (jedna część kompostu na dwie części ziemi ogrodowej). Ważne jest, by posadzić winorośl w dobrze nasłonecznionym miejscu, bo tylko wtedy będzie rodziła dorodne owoce. Ponieważ pnącza te bardzo się rozrastają, wystarczy je sadzić co 1,5-2 m.
Najlepiej kupować sadzonki w pojemnikach. Należy wybierać rośliny, które mają mocne pędy, zdrowe liście i tworzą wąsy czepne (jest to oznaką, że sadzonki są silne i żywotne). Kupując winorośle jesienią, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, aby łodyga była zdrewniała do wysokości 10-20 cm, bo takie rośliny lepiej znoszą mróz. Pierwsze trzy zimy rośliny powinny spędzić pod przykryciem - wokół korzeni należy usypać kopczyki ziemi, a pędy owinąć na przykład słomianymi matami.

Odmiana winorośli Alwood nadaje sie do sadzenia przy pergolach. Średniej wilkości, smaczne owoce są dobre do jedzenia i na przetwory. Liście zaczynają się przebarwiać w drugiej połowie lata i z czasem przybierają złoto-brązową barwę.
Autor: Piotr Gorączko